Tijdens de Post HBO opleiding ICT coördinator in het onderwijs gebruiken wij als docenten ook regelmatig online tools tijdens de bijeenkomsten. (practice what you preach :))

Op deze manier ervaren de deelnemers zelf hoe het is om dergelijke tools te gebruiken tijdens de les. Welke online tools gebruik ik zoal voor brainstormen?

  • Dotstorming, met deze online tool kun je online brainstormen rondom een bepaald onderwerp. Tijdens de bijeenkomst over Visie en beleid hebben we een online brainstorm gedaan over de meerwaarde van ICT in het onderwijs. Na het inbrengen van je eigen meerwaarde krijg je ook direct de mogelijkheid om 3 x te stemmen op een meerwaarde van een ander. Daarna sorteren we de stellingen op het aantal stemmen zien we direct waarvan de deelnemers vinden dat dit de grootste meerwaarde is van ICT in het onderwijs.

 

  • Padlet, als ik stemmen niet belangrijk vindt tijdens een bijeenkomst, maar ik het belangrijker vindt om de geplakte “post its” kan verplaatsen en in een bepaalde volgorde kan zetten, dan gebruik ik Padlet in “free form” modus.

 

  • Linoit, deze tool gebruik ik als ik bijvoorbeeld wil brainstormen met als achtergrond een bepaalde afbeelding. Ik heb deze manier van brainstormen gebruikt tijdens een bijeenkomst over 21e eeuwse vaardigheden. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van een achtergrondafbeelding met daarop de competenties van de 21e eeuwse vaardigheden. 

 

Online brainstormen