Het Onderwijsblad publiceerde in november 2017 “De Grote Zes”, pas jij deze principes al toe in je onderwijs?

  1. Woord en beeld koppelen wordt denk ik wel al veel gebruikt in het onderwijs. 
  2. Concrete voorbeelden kunnen in een handomdraai met software als Gynzy of Prowise op het bord getoverd worden. En vaak zijn de concrete voorbeelden ook al opgenomen in de leerkracht assistenten van educatieve software.
  3. Doorvragen is een heel krachtig middel, zeker als dit gecombineerd wordt met een quiz tool. Vraag naar verbanden, verschillen, overeenkomsten, categoriseer oefeningen.
  4. Het Expliciet Directe Instructie model laat zeker stap voor stap oplossingsstrategieën zien, waarna leerlingen zelf aan de slag gaan. Voorbeeld, zelf doen en weer een voorbeeld samen.
  5. Oefeningen spreiden over langere tijd en opgedeeld in kleine stukjes. We weten allemaal wel dat je voor een tentamen of examen beter een aantal keren kort (half uurtje) kan leren in plaats van 3 uur achter elkaar te blokken. Software zoals Duolingo maakt hier ook gebruik van. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de  Ebbinghaus vergeetcurve, die zit hierin ingebouwd en zorgt ervoor dat je precies die woorden nog een keer oefent die je nog niet in je actieve woordenschat hebt. 
  6. Quiz tools als Socrative, Kahoot, Mentimeter, etc. worden nog niet veelvuldig ingezet in het onderwijs, terwijl het juist zo’n effectief middel is. En hoe mooi is het als leerlingen zelf quizvragen bedenken? Zo maak je gezamenlijk een quiz over het onderwerp. 

Bekijk ook Teach like a champion voor nog meer tips voor effectief lesgeven!

Zes principes voor een effectieve les